Jakie są efekty? W najnowszym sprawozdaniu Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Europejskiej Agencji Leków (EMA) i Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) stwierdzono, że stosowanie antybiotyków w UE u zwierząt służących do produkcji żywności jest obecnie niższe, niż u ludzi.
Znaczący spadek stosowania antybiotyków u zwierząt służących do produkcji żywności sugeruje, że środki podjęte na szczeblu krajowym w celu ograniczenia stosowania okazują się skuteczne. Stosowanie klasy antybiotyków zwanych polimyksynami, w tym kolistyny, zmniejszyło się prawie o połowę u zwierząt produkujących żywność. Jest to pozytywny rozwój, ponieważ polimyksyny są również stosowane w szpitalach do leczenia pacjentów zakażonych bakteriami wielolekoopornymi.
Polska jako członek Unii Europejskiej i największy producent mięsa drobiowego uczestniczy w programie badań pozostałości m.in. leków w mięsie drobiowym. W 2020 roku pobrano i zbadano prawie 12 tysięcy urzędowych prób, z czego tylko 3 wykazały naruszenie obowiązującego prawa. Można powiedzieć, że polskie mięso drobiowe jest bezpieczne i naturalne. Dlatego też, oferując kostkę z mięsa z nogi kurczaka 20 mm jesteśmy pewni, że oferujemy bardzo dobry produkt, który jest bezpieczny i naturalny.