To czego nie wyeksportowały Niemcy do Chin, skutecznie nadrobiła Hiszpania. Spadek sprzedaży z Niemiec (-37 tys. t) z nawiązką został skompensowany większym eksportem z Hiszpanii (+59 tys. t). Unijny rynek mięsa boryka się z problemami, które nazywają się ASF, HPAI i oczywiście COVID-19. Niska cena żywca wieprzowego, która jest spowodowana ograniczeniami w eksporcie w wyniku wykrycia ASF w Niemczech sprawia, że coraz więcej osób zastanawia się nad kontynuacją hodowli świń. Główny odbiorca europejskiej wieprzowiny, czyli Chiny bardzo szybko odbudowuje swoje pogłowie świń, po zwalczeniu ASF u siebie. Czołowy producent trzody chlewnej w Chinach - Muyuan Foods, kończy budowę gigantycznego kompleksu hodowlanego dla 84 tys. świń.
Drugi rok z rzędu przez Europę przetacza się plaga grypy ptaków. Tysiące ptaków są wybijane zgodnie z unijnym prawem. Kolejne kraje tracą możliwość eksportu na rynki państw arabskich, Chin, Filipin i innych. I do tego oczywiście pandemia koronawirusa, która poprzez lockdown zamknęła m.in. branżę HoReCa. Czy wszystko należy widzieć w czarnych barwach? Skądże znowu! Nadzieję niesie szczepionka, która jak oceniają analitycy od rynku HoReCa, sprawi, że już w te wakacje hotele i restauracje będą otwarte. Im więcej osób zostanie zaszczepionych, tym więcej osób skorzysta z turystyki, restauracji, hoteli i innych form spędzania wolnego czasu. Widok camperów w Zakopanem pokazuje jedno, ludzie są głodni turystyki.
Czy wszystko wróci do normy sprzed pandemii? Tego nie wie nikt, ale część „nowego” zostanie. Na polskim rynku w 2020 r. pojawiło się ok. 200 nowych firm, które codziennie dostarczają zestawy pięciu posiłków do ponad 100 tys. Polaków. W porównaniu z poprzednim rokiem jest to wzrost o ok. 30 proc. Takich firm działa już ponad 700, a rynek przekracza 1 mld zł.