Ogólnie rzecz biorąc, oczekuje się częściowej poprawy produkcji drobiu w UE w drugiej połowie roku, zmniejszając się o zaledwie -0,9% w 2021 r. w porównaniu z 2020 r. Pod warunkiem, że popyt ze strony usług gastronomicznych powróci do normy, a wpływ grypy ptaków będzie mały lub niewielki. Produkcja może wzrosnąć w 2022 (+1%/2021), szczególnie z powodu wzrostu eksportu z Unii Europejskiej. Konsumpcja drobiu w UE powinna pozostać stabilna w 2021 r. i powrócić do umiarkowanego wzrostu w 2022 r. (+1,2%/2021) kosztem mięsa wieprzowego.
Średnie ceny brojlerów w UE osiągnęły najwyższy poziom w połowie czerwca, co jest sytuacją normalną dla rynku mięsa drobiowego i od tego czasu spadły zgodnie z normalną tendencją sezonową. W połowie września spadły one do 196 euro/100 kg, ale wciąż znacznie powyżej średniej z lat 2016-2020.
Wielu partnerów handlowych UE stosuje ogólnokrajowe lub regionalne zakazy związane z grypą ptaków, co wpływa na pogorszenie wyników eksportowych w ujęciu rocznym. Decyzja Wielkiej Brytanii o odroczeniu do 1 lipca 2022 r. wprowadzenia kontroli SPS na granicy (zamiast 1 października 2021 r., jak pierwotnie planowano) powinna przynieść pewien komfort operatorom eksportującym do Wielkiej Brytanii. Już teraz słychać obawy Brytyjczyków jak będzie wyglądać zaopatrzenie sklepów przed Bożym Narodzeniem.
W pierwszej połowie 2021 r. wywóz z UE zmniejszył się o 150 000 ton rok do roku (-13%). Niższy eksport na Filipiny (-61%), do Wielkiej Brytanii (-15%), Hongkong (-68%) i RPA (-54%) – razem: -215 000 t – został tylko częściowo zrekompensowany zwiększonym eksportem do Ghany (+26%) i Ukrainy (+26%) – razem: +38 000 t. Oczekuje się, że eksport z UE spadnie w 2021 r. (-5%/2020), po czym ustabilizuje się w 2022 r., pod warunkiem stopniowego znoszenia zakazów związanych z grypą ptaków.