Jedynie 5 % lokali zdołało odejść od dotychczasowej działalności i zmienić całkowicie profil. Częstym sposobem na ratowanie swoich finansów było wynajmowanie przestrzeni do pracy biurowej, organizacji szkoleń lub warsztatów.
Restauratorzy przyznają, że ostatnie 12 miesięcy to spadek obrotów od 40 % do 80 %, i zysków od 50 % do 90 %. Z prowadzonych badań wynika, że wiele osób chce tylko przetrwać. Wszyscy wspominają 2019 r. kiedy wartość rynku HoReCa wzrosła do 32,7 mld zł i była większa o 6 % niż rok wcześniej. Sytuacja w tej branży jest taka sama praktycznie w całej Europie. W Berlinie, który słynie z dużej liczby restauracji
o możliwie wszystkich rodzajach kuchni, obserwatorzy rynku spodziewają się, że 8 z 10 restauracji będzie miało ogromny problem
z przetrwaniem.
o możliwie wszystkich rodzajach kuchni, obserwatorzy rynku spodziewają się, że 8 z 10 restauracji będzie miało ogromny problem
z przetrwaniem.
Branża HoReCa jest zadłużona na ponad 280,9 mln zł. Najgorsze jest to, że 83 % tej kwoty przypada na mikrofirmy, czyli jednoosobowe działalności gospodarcze. W KRD figuruje już 10 666 firm z branży HoReCa. W najgorszej sytuacji są eleganckie lokale z najlepszą kuchnią, które dotychczas były mekką klientów biznesowych. Część restauratorów postawiła przed sobą cel przemodelowania swojego biznesu. Stąd powstały własne piekarnie, sklepy delikatesowe, sprzedaż garmażerki a nawet produkcja konserw z pełnymi daniami obiadowymi.
Kluczem do sukcesu jest innowacyjność. Nowy sposób podania, nowe przepisy, nowe dania w oparciu o surowiec przygotowany
w najwyższym reżimie temperaturowym i sanitarnym. Zastosowanie do dań restauracyjnych na wynos produktów ciętych wołowych IQF, które ma w ofercie SNS Foods odmieni wygląd i smak niejednego tradycyjnego przepisu.
w najwyższym reżimie temperaturowym i sanitarnym. Zastosowanie do dań restauracyjnych na wynos produktów ciętych wołowych IQF, które ma w ofercie SNS Foods odmieni wygląd i smak niejednego tradycyjnego przepisu.
Czy jest coś optymistycznego? Jak twierdzi część osób z tej branży, powrót do restauracji będzie tłumny. Bardzo tłumny.