W słonecznym Neapolu pierwsze pizzerie pojawiły się w XVIII, czyli prawie 200 lat później, gdy pomidory trafiły do Europy. Lokale serwujące pizze stały się tak popularne, że odwiedził je król Ferdynand II Burbon, co od razu przyczyniło się do ogromnego wzrostu popularności. Bez budżetu na marketing i social media. Kucharz Raffaelo Esposito wpadł na pomysł i przygotował trzy różne pizze dedykując swoje wypieki Królowej Małgorzacie Sabaudzkiej. Królowa wybrała trzecią wersję z mozzarellą. Legenda głosi, że od imienia Królowej pizza ta do dnia dzisiejszego nosi nazwę „margerita”. Choć przeciwnicy tej teorii (zapewne wrogowie monarchii) twierdzą, że okrągłe kawałki mozzarelli ułożone na placku przypominają kwiat stokrotki czyli Margherita.
Jeśli ktoś opuszczał Neapol to tylko w jednym kierunku. Oczywiście tym kierunkiem były Stany Zjednoczone, gdzie pizza zrobiła absolutną karierę. W USA sprzedaje się 3 miliardy pizzy. 3 miliardy!!! Ponad 40 % Amerykanów zjada pizzę średnio co trzeci dzień. Roczna sprzedaż pizzy w Stanach Zjednoczonych zapewnia przemysłowi spożywczemu przychody rzędu 38 miliardów dolarów. Co sekundę sprzedawanych jest w tym kraju ponad 350 kawałków pizzy. Liczby robią wrażenie. Samych restauracji specjalizujących się w sprzedaży pizzy jest ponad 70 tys.
Pizza jest znana, lubiana i popularna na całym świecie. To jedno z najbardziej popularnych dań lubianych przez dzieci. Oczywiście krytycy powiedzą, że fast food dla dzieci nie jest dobry. Tylko, że pizza to nie fast food. Według przyjętej zasady fast food to danie, które można otrzymać maksymalnie 5 minut od złożenia zamówienia. W dobrej restauracji pizza powstaje w ciągu 10-15 minut.
Czy coś podajemy do pizzy? Może jakiś sos czosnkowy, śmietanowy lub ketchup? Dla prawdziwego Włocha polanie sosem pizzy to profanacja, to prawie zamach na demokrację! Pizza jest bogata w smaki sama w sobie i jeżeli już, to można polać oliwą, oczywiście włoską!
Czas powiedzieć coś o dodatkach, których według zasady nie powinno być za dużo. W tym artykule ani słowa o pizzy hawajskiej, tyle samo fanów, co zaciekłych wrogów. My w SNS polecamy pizzę z dodatkiem płatków z polędwicy wołowej. Cudownie miękkie mięso, które wzbogaci smak całego dania. Dla fanów mięsa drobiowego, których nie brakuje na całym świecie firma SNS proponuje kostkę z fileta drobiowego, która oblana rozgrzana mozzarellą smakuje wyśmienicie.
Enjoy the silent enjoy the pizza!!!